Cover titel
Nr 4 - 2019

Alice

Voor nieuw, onbekend schrijftalent

Meteora – Eva de Gelder

Ik heb gefaald. Een woord is normaal maar zoveel waard als het moment waarop het wordt afgelegd, maar niet hier, niet onder dit dak, waar Zijn woord en al de addenda door de eeuwen heen de loodlijn zijn die ons doen en laten langs de uren leidt, met een regelmaat die niet bestaat in het leven buiten. Ik heb er voor gekozen, niemand dwong mij, en toch nu, hierboven, in mijn monotone afzondering, heeft mijn blinde idolatrie een nieuwe hoogte bereikt, waarin knielen niet langer volstaat. Vanop bed staar ik naar een punt onder jouw beeltenis. Het is de muur die klopt, of de projectie van mijn eed, een zwarte veeg op de witte kalk, die in afgrijzen het hoofd schudt, tot hier mijn kind, tot hier en niet verder. En nog voor ik mijn blik volledig naar jou opricht, wist ik het al, ik heb gefaald, daar mijn lichaam mijn geest tegemoet treedt, daar, waar mijn afvalligheid al lang vorm had, nog voor jouw aanziens zich aan mij reveleerde, niet louter icoon, maar vlees en bloed. En ik haal je van de muur.

Had ik Meteora de rug toegekeerd, of net omarmd in haar volledigheid, haar dalen en klimmen langs kliffen die het beter wisten, nu ik de nagels uit je handen haal, nu ik de vernielde palmen lik, nu niet enkel de woorden betoveren, maar ook jouw vorm, als hoe ik het mij had voorgesteld, de wonden nog nat en open? Ik vrees mijzelf en de negen cirkels die in mij huizen, die ons allen lonken, waar gehoefde padden de grond vergiftigen en de adder kronkelt met de bek wijd open, voor al de overspeligen en heidenen die de grond hem toewerpt. Ik zie de tanden glinsteren en de klauwen open, kom, daal af, daal af, en de gevorkte tong flikkert met infernale radheid, en toch vlij ik mij neer en fluister jou dezelfde woorden toe, daal af, alwaar ik je kan vereren vanop mijn rug, daal af en kom nader.

En vanuit mijn rechterhand spreek je mij toe, dat we ver weg zijn van Jeruzalem, en je te lang hebt gehangen, te lang en te veel gewicht op je schouders hebt getorst, te veel oorlogen hebt ontketend, en dat je nu wilt liggen, eenvoudigweg liggen, en de geur van verbrand katoen op een huid proeven. Bevrijd mij, zeg je. En had ik jou geen trouw gezworen, jou en niet de gebouwen uit jouw naam, je gezanten in violet, en dus haal ik je van het kruis, terwijl ik een ander in mij voel kloppen. Ik hoor je zuchten in opluchting, of was het iets anders dat je adem naar buiten dreef, zoals ik je gewonde hand op mijn enkel voel, waar je de ruwe stof van het kleed vingert, en het gestaag omhoog duwt. Ik kijk niet, mijn onwetendheid legt het af tegen nataal instinct, en ik voel hoe je bloed langs mijn benen klimt, waardoor het mijne kolkt, wanneer je mijn knieën spreidt, wanneer je je kroon herschikt. En ik val, ik val dieper uit genade en in limbo, waar mijn spieren hijgen en trekken, terwijl je mond zich aan mij verankert en je doornen mijn schoot invreten, en je naam en gebed zullen nooit meer volstaan, terwijl ik je glorie uitschreeuw en aan je haren ruk, en je daalt af, je daalt af, en komt opnieuw, mijn god. Mijn god. 

Macher - Robert van der Meulen
Vier keer per jaar gaat hij op vakantie. Hij rijdt in een immer glanzende spierbalbolide. Zijn tuinhuis is groter dan onze twee-onder-eenkapper.
Zijn beeldschone vrouw heeft drie bovenmodaal gelukte kinderen gebaard. Van hem, uiteraard.
Alles wat hij aanraakt doet dat wat hij wil.
Vanzelf, uiteraard. Dan zegt hij: ‘Weet je dat ik veel zó zou opgeven voor muziek? Ik ben op piano- en drumles geweest. Te vaak heb ik geprobeerd om gitaar te leren spelen. Leraren bracht ik telkens tot wanhoop. Ach, alle muziekinstrumenten heb ik in deze
handen gehad. En niet één heeft ooit gedaan wat ik wilde.’

Cover titel

Alice
Uitgegeven door:
Virtýmedia
verschijnt 6 x per jaar

Prijs los nummer: Ä 8,90 inclusief verzendkosten (inclusief het tijdschrift Schrijven Magazine) (Alleen bij verzending binnen Nederland en BelgiŽ.)
Abonnementen:

Word abonnee voor slechts €27,50 (i.p.v. €38,50) en ontvang:

  • 6 nummers Schrijven Magazine met Alice
  • 1 jaar toegang tot: het Van Dale Online Taalhandboek Nederlands én de Van Dale Online Spellinghulp ( t.w.v. € 20,-).
  •  En nóg een cadeau naar keuze


Voor meer informatie, klik hier.


Ga naar website

Abonneer / bestel

Kies een nummer of jaarabonnement:

 

Vul uw persoonsgegevens in:

 

 

Literaire tijdschriften zijn ook te koop bij de betere boekhandel.

Archief nummers