Cover titel
32.1 maart 2014

Vooys

Letterkunde in de breedste zin des woords

Vooys is begonnen aan zijn 32e jaargang. En hoewel het erop lijkt dat de winter zelf een winterstop heeft genomen in Nederland, staat de (literaire) wetenschap alles behalve stil. In dit nummer bieden wij u een gevarieerd aanbod van stukken van gerenommeerde wetenschappers tot nieuw talent in het vakgebied.

  • Diederik Oostdijk, hoogleraar Engelstalige Letterkunde, schrijft in zijn artikel over Elisabeth Bishops multinationale schrijversidentiteit.
  • Promovenda Lieke van Deinsen onderzoekt een gedicht van de achttiende-eeuwse dichter Jan Baptista Wellekens en ontdekt dat de literatuurgeschiedschrijving en canonisering van de Nederlandse literatuur wellicht ouder zijn dan de negentiende eeuw.
  • Masterstudente Floor Naber concentreert zich op de positie van de ‘Indo’ in het werk van Tjalie Robinson.
  • Aan de hand van de ‘meerstemmigheid’ in het oeuvre van Maria Bosch, Aagje Deken en Betje Wolff pleit promovenda Diana Denissen voor een minder autonome kijk op het auteurschap.
  • Criticus Arie Storm neemt in de ‘Verstand van zaken’ de huidige literatuurkritiek stevig onder vuur.
  • Hoofdredacteur Lucas van der Deijl neemt de ‘In de kast’ voor zijn rekening, waarin hij pleit voor een herwaardering van de Rotterdamse dichter Harry Vaandrager.           
  • Redacteuren Valentijn Manshande en Tessa Koelewijn interviewden hoogleraar Rosi Braidotti naar aanleiding van haar publicatie The Posthuman (2013), dat de toekomst van de geesteswetenschappen schetst binnen de context van een globaliserende wereld.
  • In zijn column neemt Arie Pos ons mee naar het Komrijhuis in Portugal en gunt ons een blik in de verborgen schatten van dit ‘Komrijk’.
  • In de recensies neemt Dennis Kersten de bundel Neo-Victorian Gothic. Horror, Violence and Degeneration in the Re-Imagined Nineteenth Century onder de loep. Carl de Strycker werpt een kritisch oog op Zwarte Zon. Code van de hermetische poëzie door Paul Claus, en Anne-Fleur van der Meer sluit dit nummer af met een recensie van De eenzaamheid van de waanzin. Tweehonderd jaar psychiatrie in romans en verhalen.           

 

Cover titel

Vooys
Uitgegeven door:
Stichting Tijdschrift Vooys
verschijnt Vier keer per jaar

Prijs los nummer: 5,50 per nummer, 7,50 per dubbelnummer (1,00 verzendkosten)
Abonnementen:

Vooys brengt vier nummers per jaargang uit (drie in geval van een dubbelnummer). Eén daarvan is een themanummer. Een abonnement kost € 18,00 per jaargang.


Ga naar website

Abonneer / bestel

Kies een nummer of jaarabonnement:

 

Vul uw persoonsgegevens in:

 

 

Literaire tijdschriften zijn ook te koop bij de betere boekhandel.

Archief nummers