Cover titel
31.1 apr 2013

Vooys

Letterkunde in de breedste zin des woords

In Vooys 31.1 presenteert de redactie vol trots de nieuwe rubriek Verstand van Zaken, waarin deskundigen reflecteren op actuele tendensen in het letterenveld, het boekenvak, en de literatuurwetenschap.  Sven Vitse, verbonden aan de Universiteit Utrecht, neemt deze nieuwe rubriek als eerste voor zijn rekening, en signaleert de stijgende populariteit van de Franse filosoof Alain Badiou. Verstand van Zaken zal de oude rubriek De Kop van Jut vanaf dit nummer vervangen. Het nieuwe nummer van Vooys bevat echter als vanouds weer een boeiende verscheidenheid aan artikelen.

  • Luc Renders, hoogleraar aan de Universiteit Hasselt, analyseert het werk van de Zuid-Afrikaanse dichter Clinton du Plessis.
  • Sien Uytterschout, die dit jaar promoveert op de Engelstalige literatuur van na 9/11, illustreert hoe dit genre de verwerking van trauma uitstelt.
  • In dit nieuwe nummer interviewt Vooys de Vlaamse schrijver Johan de Boose, die in 2011 de imposante roman Bloedgetuigen publiceerde. Wat volgt is een gesprek over de twintigste eeuw, Rusland, en de Apocalyps.
  • Promovenda Marieke Winkler reageert op de inaugurele rede van hoogleraar Rens Bod en reflecteert daarmee op de status van de geesteswetenschappen.
  • In haar analyse van de rol van gender in schrijversidentiteiten onderzoekt studente Janneke van der Veer de receptie van Van der Heijdens Tonio en Palmens Dagboek van een onbarmhartig jaar.
  • De In de Kast van dit nieuwe nummer wordt deze keer verzorgd door Vooys-redacteur Evelyne van der Neut, die het opneemt voor de ondergewaardeerde dichter Johan Borgman.
  • In de columns van deze jaargang biedt Vooys ruimte aan het wel en wee van promovendi. Piet Devos promoveert in Nijmegen op visuele poëzie en schrijft in deze eerste editie over zichtbare taal en onzichtbare beelden.
  • Tot slot bevat Vooys 31.1 drie recensies. Kasper van Kooten recenseert Wagner and the Novel, Jan van de Kamp bespreekt Literaire levensaders, en Bart de Graaf schrijft over Woordeloos tot verhaal.

Cover titel

Vooys
Uitgegeven door:
Stichting Tijdschrift Vooys
verschijnt Vier keer per jaar

Prijs los nummer: 5,50 per nummer, 7,50 per dubbelnummer (1,00 verzendkosten)
Abonnementen:

Vooys brengt vier nummers per jaargang uit (drie in geval van een dubbelnummer). Eén daarvan is een themanummer. Een abonnement kost € 18,00 per jaargang.


Ga naar website

Abonneer / bestel

Kies een nummer of jaarabonnement:

 

Vul uw persoonsgegevens in:

 

 

Literaire tijdschriften zijn ook te koop bij de betere boekhandel.

Archief nummers