Cover titel
30.4 dec 2012

Vooys

Letterkunde in de breedste zin des woords

Met een veelzijdige invulling door docenten, promovendi en studenten sluit tijdschrift Vooys met nummer 30.4 het jubileumjaar op karakteristieke wijze af.

  • Universitair docent Wilbert Smulders grijpt in het openingsartikel terug op een canoniek werk: De donkere kamer van Damokles. Hij laat aan de hand van correspondentie en enkele essays van Hermans zien waar zijn ambivalente houding jegens zijn succesvolste werk vandaan kwam.

  • Promovenda Marjolein Corjanus beschouwt de vele actuele plagiaatgevallen in Frankrijk. Waar ligt de scheidslijn tussen intertekstualiteit en ‘overschrijven’ en waarom kent Frankrijk zoveel schandalen op dit gebied?

  • Een andere canonieke auteur in deze Vooys is Jan Wolkers, wiens korte verhalen door studente Suzanne van Geuns vanuit religiewetenschappelijk perspectief gelezen worden. Het veelvuldige geweld tegen dieren in deze verhalen is, zo toont zij aan, te begrijpen als een ritueel.

  • Tot slot beschrijft boekwetenschapper Paul Dijstelberge de sociale en financiële positie van de schrijver en de rol van de uitgever daarin voor de vroegmoderne periode. Het wordt al gauw duidelijk dat het schrijvers nooit om een dik salaris te doen kan zijn geweest.

  • Jan de Jong herinnert ons aan een tijd dat het genre van de roman zelf nog niet gold als volwaardig. Hij plaatst P. van Limburg Brouwer, schrijver vol zelfspot, graag alsnog In de Kast.

  • Promovendus Rik Smit heeft geen goed woord over voor een genre waarmee de markt aan de haal is gegaan: de paranormale romantiek, de Kop van Jut van deze editie.

  • Redacteur Viola van de Sandt en oud-hoofdredacteur Lisanne Snelders interviewden  succesvol uitgever en Elsschotbiograaf Vic van de Reijt over zijn rol als ‘toekenner’ van literaire waarde en als voorstander van een intellectuele elite.
  • In de laatste terugblikcolumn neemt Just Enschedé, verbonden aan de CPNB, ons mee naar 1982, een jaar waarin er geen Boekenbal was. Van daar voert hij ons langs precies dertig jaar boeken, dansmuziek en mooie jurkjes.

  • Zoals altijd sluiten we dit nummer af met recensies: Janneke van der Heide bespreekt The Evolution of Literature: Legacies of Darwin in European Cultures en Ton Naaijkens las het werk van Carl de Strycker voor ons: Celan auseinandergeschrieben. Paul Celan in de Nederlandstalige poëzie.

Cover titel

Vooys
Uitgegeven door:
Stichting Tijdschrift Vooys
verschijnt Vier keer per jaar

Prijs los nummer: 5,50 per nummer, 7,50 per dubbelnummer (1,00 verzendkosten)
Abonnementen:

Vooys brengt vier nummers per jaargang uit (drie in geval van een dubbelnummer). Eén daarvan is een themanummer. Een abonnement kost € 18,00 per jaargang.


Ga naar website

Abonneer / bestel

Kies een nummer of jaarabonnement:

 

Vul uw persoonsgegevens in:

 

 

Literaire tijdschriften zijn ook te koop bij de betere boekhandel.

Archief nummers