Cover titel
30.2 juni 2012

Vooys

Letterkunde in de breedste zin des woords

In dit tweede nummer van Vooys' jubileumjaar staat het thema 'Letter en Geld' centraal. Dit thema wordt aan de hand van verschillende casussen uitgediept.

In Vooys 30.2 staan de volgende artikelen:

  • Hoogleraar Historische Nederlandse letterkunde Lia van Gemert verkent samen met promovendi Marrigje Paijmans en Sabine Muller de handelsnetwerken van de Gouden Eeuw in de Republiek. De auteurs laten zien dat literatuur een klandiziebindende rol kan vervullen.
  • Postdoc Saskia Pieterse analyseert Marja Brouwers’ Casino, een roman die morele corruptie aan de kaak lijkt te stellen.
  • Hoogleraar Boekwetenschap Lisa Kuitert schrijft over een minder romantische kant van het auteurschap: de schrijvershonoraria in een tijd van opkomende e-books. Zij maakt daarbij een vergelijkingmet de opkomst van de pocket in de jaren vijftig.
  • Conservator Ad Leerintveld neemt ons in zijn column mee op reis door de wondere wereld van geld en waarde als het om handschriften en andere literaire ‘kunstwerken’ gaat.
  • Terug in de Gouden Eeuw zet Vooys-redacteur Lars Kloet Jeremias de Deckers Lof der Geldsucht graag In zijn Kast. Dat werk was zowel een oefening in spotternij voor Decker, als een wijze les voor de lezer.
  • De Kop van Jut wordt deze keer geslagen door dichter Maarten van der Graaff, die een stiekeme cultauteurfetisjist blijkt te zijn, en daar zijn koesterende afkeer van laat blijken.
  • Redacteuren Else Boer en Susan Potgieter doen verslag van hun interview met de Amerikaanse auteur Chad Harbach. Zij bevragen hem over het schrijverschap en het succes van zijn roman The Art of Fielding.
  • In Vooys 30.2 staan ten slotte ook nog vier recensies. Lieke van Deinsen recenseert Negotiating Differences: Word, Image and Religion in the Dutch Republic, Frank Keizer leest Cruel Optimism, Dieuwke van der Poel schrijft over Anna Bijns, van Antwerpen, en Carl de Strycker bespreekt Sinds Adam en Achilles. Bijbel en mythologie in de Europese literatuur.

Cover titel

Vooys
Uitgegeven door:
Stichting Tijdschrift Vooys
verschijnt Vier keer per jaar

Prijs los nummer: 5,50 per nummer, 7,50 per dubbelnummer (1,00 verzendkosten)
Abonnementen:

Vooys brengt vier nummers per jaargang uit (drie in geval van een dubbelnummer). Eén daarvan is een themanummer. Een abonnement kost € 18,00 per jaargang.


Ga naar website

Abonneer / bestel

Kies een nummer of jaarabonnement:

 

Vul uw persoonsgegevens in:

 

 

Literaire tijdschriften zijn ook te koop bij de betere boekhandel.

Archief nummers