Cover titel
3/2015

Ons Erfdeel

Vlaams-Nederlands cultureel tijdschrift

Op de kaft: de controversiële kunst van TINKEBELL. Zij houdt de samenleving voortdurend een spiegel voor en doordat ze de mensen raakt in hun gevoeligste plekken, is dat onverdraaglijk. Ze treft ons recht in onze knuffelbehoefte, en daarin is ze niet mals.

Vooraan in het nummer: een dubbelinterview met Ko Colijn en Jonathan Holslag, onder leiding van Jens Franssen, over defensie. Hebben kleine landen als België en Nederland nog een eigen leger nodig? Zo nee, hoe verdedigen we ons dan in een wereld die er niet veiliger op lijkt te worden? Zo ja, hoe moet dit leger er dan uitzien en vooral: is daar nog wel geld voor?

In het licht van de huidige vluchtelingencrisis is het interessant om eens achterom te kijken: hoe is het vluchtelingenbeleid van de Lage Landen in de voorbije eeuw geëvolueerd? De logica is al die tijd politiek gekleurd geweest.

Daarnaast onderzoeken we het verband tussen literatuur en psychiatrie, ontdekken we de constanten in het proza van Bernlef en zien we hoe Johan Creten een storm laat ontketenen in de beeldhouwkunst.

Uitgebreide portretten van acteur, regisseur en (ex-) artistiek directeur Wim Opbrouck en van documentaire filmmakers Peter en Petra Lataster. 

Een terugblik op de muziek die tijdens en kort na de Eerste Wereldoorlog weerklonk en op het Amsterdams Internationaal Socialistisch Congres van 1904 als ontmoetingsplek voor Nederland en België. 

Voorts kortere beschouwingen over kunstenares Lili Dujourie, fotograaf Gilbert Fastenaekens, luitspeler Jozef van Wissem en theatermakers Keesen&Co, Jetse Batelaan en Thomas Bellinck.

24 boekrecensies: o.a. van Annelies Verbeke (Dertig dagen), Willem Otterspeers W.F. Hermans-biografie, P.F. Thomése (De onderwaterzwemmer), J.M.A. Biesheuvel, Robert Anker, Maarten 't Hart (Magdalena), Pascal Verbeken, Ronald Giphart, Joris Luyendijk, L.H Wiener, Lucienne Stassaert, Ellen Deckwitz en Peter Holvoet-Hanssen.

Tot slot een beschouwing over de heibel bij de Taalunie aangaande de besparingen in de buitenlandse neerlandistiek. Wil de politiek in Nederland en Vlaanderen hierin nog investeren?

 

Cover titel

Ons Erfdeel
Uitgegeven door:
Ons Erfdeel vzw.
verschijnt vier keer per jaar

Prijs los nummer: € 17,00 (België) / € 18,00 (Nederland) / € 20 (andere landen)
Abonnementen:

€ 65,00 (België) € 67,00 (Nederland) € 77,00 (andere landen).

Je kunt via deze pagina online een abonnement nemen. En hier kun je een gratis proefnummer aanvragen.


Ga naar website

Abonneer / bestel

Kies een nummer of jaarabonnement:

 

Vul uw persoonsgegevens in:

 

 

Literaire tijdschriften zijn ook te koop bij de betere boekhandel.

Archief nummers