Cover titel
1/2015

Ons Erfdeel

Vlaams-Nederlands cultureel tijdschrift

Het nummer opent met een uitgebreid essay van Cyrille Offermans over diverse publicaties die zijn verschenen naar aanleiding van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog, honderd jaar geleden. “Een eeuw later beleven we een reprise, uiteraard met de nodige verschillen, van de jaren voor de Grote Oorlog: op talloze plaatsen in de wereld, vooral in Azië en Afrika, groeien als gevolg van armoede en overbevolking de legers van kansloze, gefrustreerde jongeren, onder wie het antiwesterse ressentiment opnieuw explosieve vormen aanneemt”, schrijft Offermans onder meer.

Papier of digitaal?

Elk papieren medium, dus ook Ons Erfdeel, kent de kwestie: papier of digitaal? Of beide? En hoe kun je  die dan op een inhoudelijk consistente manier combineren? Tom Cochez, van de website voor onderzoeksjournalistiekApache, spitst deze vragen toe op de krantensector. Welke gevolgen heeft de digitale revolutie op ons medialandschap en op het soort journalistiek dat we in de nabije toekomst voorgeschoteld krijgen? Daar hoort ook de vraag bij of er in dat verhaal een rol weggelegd is voor de overheid.

Dit artikel kun je hier alvast als smaakmaker online lezen.

Vleugels zijn slechts metaforen
Een andere blikvanger van het nieuwe nummer is het citybook dat we publiceren in samenwerking met deBuren. De Poolse schrijfster Małgorzata Rejmer schrijft in haar kortverhaal over verlies en afscheid nemen, in Polen, maar vooral ook in België. Genk en Hasselt fungeren als achtergrond voor haar persoonlijke zoektocht naar een antwoord op de vraag: afscheid nemen, hoe doe je dat?

Brokken, Westerman en Rotthier
Voorts is er veel aandacht voor non-fictie met oeuvrestukken over Jan Brokken (“Nederlandser schrijvers dan hij zijn nauwelijks te vinden”) en Frank Westerman (“zijn speurwerk staat altijd in het teken van maatschappelijke, soms haast filosofische vragen”). Daarnaast recenseert reisschrijver Rudi Rotthier twee Nederlandse “wandelboeken”.

Hoet, Hoozee en De Zegher
Een jaar geleden overleed Jan Hoet, en in dit nummer kijken we in twee stukken terug op de flamboyante museumbaas en curator. Saskia Bak recenseert De luchtkunstenaar, een boek dat over Hoet is verschenen, en Joris D’hooghe ging naar ’s mans laatste expositie, De Zee in Oostende, en zag zijn verdiensten voor de beeldende kunstdaar  treffend geïllustreerd.

Hoet was de oprichter van het Gentse Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (S.M.A.K.), waar hij als overbuur Robert Hoozee had, directeur van het Museum voor Schone KunstenHoozee overleed in 2012, en er is nu een hommageboek voor hem verschenen, dat wordt besproken door Ludo Bekkers. Hoozee’s opvolger, Catherine de Zegher, wordt in een uitgebreid portret omschreven als iemand met “oog voor het uitgeslotene”.

Kunsten
Nog meer beeldende en andere kunsten zijn er met artikelen over o.a. Michèle Matyn (een beeld uit een performance van haar siert de cover), de video's van Jasper Rigole, de veelbelovende filmmaker Morgan Knibbe en Berlinde De Bruyckere, wier overzichtstentoonstelling binnenkort van Gent naar Den Haag verhuist.

38 boeken
Achtentwintig stukken telt de boekenrubriek, en daarin worden achtendertig boeken besproken door gerenommeerde recensenten als Arnold Heumakers, Ad Zuiderent, Piet Gerbrandy, Jo Tollebeek en Filip Rogiers. Ook jong recensietalent laat zich gelden: Lieselot De Taeye, Sebastiaan Kort en Michiel Leen.

Besproken worden onder meer deze voor de Libris en Gouden Boekenuil genomineerde werken: Teatro Olimpico van Kees ’t Hart, Godin, held van Gustaaf Peek, Het hout van Jeroen Brouwers en Efter van Hanna Bervoets.

Daarnaast ook boeken van Frank Albers, Griet Op de Beeck, Lode Wils, Harry Van Velthoven, Maud Vanhauwaert, Ann De Craemer, Michaël Zeeman, Roland Jooris, Leonard Nolens, Paul Mennes en vele anderen.

Taal & Cultuur
In de rubriek Taal & Cultuur ten slotte bijdragen over Mons, dat in 2015 de titel Europese Culturele Hoofdstad mag dragen; het Brusselse literatuurhuis PassaPorta; en tien jaar Suriname in de Nederlandse Taalunie.

Cover titel

Ons Erfdeel
Uitgegeven door:
Ons Erfdeel vzw.
verschijnt vier keer per jaar

Prijs los nummer: € 17,00 (België) / € 18,00 (Nederland) / € 20 (andere landen)
Abonnementen:

€ 65,00 (België) € 67,00 (Nederland) € 77,00 (andere landen).

Je kunt via deze pagina online een abonnement nemen. En hier kun je een gratis proefnummer aanvragen.


Ga naar website

Abonneer / bestel

Kies een nummer of jaarabonnement:

 

Vul uw persoonsgegevens in:

 

 

Literaire tijdschriften zijn ook te koop bij de betere boekhandel.

Archief nummers