Cover titel
1/2014

Ons Erfdeel

Vlaams-Nederlands cultureel tijdschrift

Het eerste Ons Erfdeel-nummer van 2014 is uit. Hier vind je de inhoudstafel.

In het openingsartikel signaleert politicoloog Kris Deschouwer dat over democratie vaak wordt gezegd dat ze lijdt aan een vermoeidheidssyndroom. "Er gaapt een kloof tussen de burger en de politiek. De antipolitiek triomfeert. Te veel kiezers blijven thuis. (...) Daarover lijken we het eens." Maar op dat verhaal van de vermoeide democratie zijn minstens twee belangrijke nuances aan te brengen, zegt Deschouwer. "In de eerste plaats past een waarschuwing voor de wat nostalgische ondertoon. (...) Een tweede en misschien nog belangrijker kanttekening die gemaakt moet worden, betreft de exclusieve focus op de formele vormen van de democratie, op verkiezingen, partijen, parlementen en regeringen."

WO I en Nederland
Historicus Maarten Brands heeft het over de Eerste Wereldoorlog die aan Nederland voorbijging. Letterlijk - geen slagvelden, loopgravenoorlog, bombardementen - maar ook in de geesten van de Nederlanders: de Eerste Wereldoorlog als grote waterscheiding voor heel Europa is niet of ternauwernood opgenomen in het Nederlandse collectieve bewustzijn. Nederland miste een cruciale wissel van de moderne Europese geschiedenis.

Grunberg, Vekeman, Koch
Joost de Vries duikt in de romans van Arnon Grunberg, botst daarbij op de "impotentie van ironie" en vermoedt dat Grunberg eigenlijk uitgeschreven is: "met bijna tien romans, en tal van essay- en verhalenbundels, brievenboeken en reportages is het hoogst onwaarschijnlijk dat hij nog met een boek zal komen dat je in onderwerp, toon, stijl, personages of iets anders enorm zal verrassen".

Michiel Leen verdiept zich dan weer in het oeuvre van Christophe Vekeman, dat gaat over de "(on)mogelijkheid om te vluchten" in fictie. En Jeroen Vullings ontmoet in de boeken van Herman Koch fascinerende naarlingen en burgerlijke outlaws.

29 recensies
Nog meer literatuur vind je in de uitgebreide boekenrubriek, met 29 recensies, onder meer van Stefan Hertmans, S. Carmiggelt, Tom Lanoye, Frank Martinus Arion, Benno Barnard, Christophe Van Gerrewey, Marente de Moor, Paul Bogaert, Monika van Paemel, Jamal Ouariachi en Margriet de Moor.

Aguirre en Van Lieshout
Ook de liefhebber van beeldende kunst komt aan zijn trekken in stevige overzichtsartikelen over Philip Aguirre (van wie je een afbeelding op de kaft ziet) en Erik van Lieshout, en korte artikelen over Ante Timmermans en Jacqueline Hassink.

Nog meer kunst, in de ruimste zin van het woord, is er met Arno, de Brussels-Oostendse vrijbuiter die dit jaar 65 wordt, en met kronieken over de fotografen Odette Derèze en Germaine Van Parys, het Red Star Line Museum in Antwerpen, striptekenaar-filmregisseur Guido van Driel, het veelzijdige muziekgezelschap Bl!ndman en het theatergezelschap Golden Palace. Ook nemen we afscheid van de vorig jaar overleden Marianne Van Kerkhoven.

Nederlands cultuurbeleid in Frankrijk
Bram Buijze neemt het Nederlandse cultuurbeleid in Frankrijk onder de loep. Wat blijft er nog over na de sluiting van het Institut Néerlandais (IN) in Parijs? Zijn bevindingen kun je hier alvast lezen.

Ook vertaler Philippe Noble gaat in op de gevolgen van de sluiting van het IN: hij memoreert het vertaalatelier, dat tussen 1986 en 2013 veel heeft betekend voor de Nederlandstalige literatuur in het Franse taalgebied.

Cover titel

Ons Erfdeel
Uitgegeven door:
Ons Erfdeel vzw.
verschijnt vier keer per jaar

Prijs los nummer: € 17,00 (België) / € 18,00 (Nederland) / € 20 (andere landen)
Abonnementen:

€ 65,00 (België) € 67,00 (Nederland) € 77,00 (andere landen).

Je kunt via deze pagina online een abonnement nemen. En hier kun je een gratis proefnummer aanvragen.


Ga naar website

Abonneer / bestel

Kies een nummer of jaarabonnement:

 

Vul uw persoonsgegevens in:

 

 

Literaire tijdschriften zijn ook te koop bij de betere boekhandel.

Archief nummers