Cover titel
2013/3

Ons Erfdeel

Vlaams-Nederlands cultureel tijdschrift

Het derde Ons Erfdeel-nummer van 2013 opent met het jaarlijkse dubbelinterview. De Vlaamse ex-politica Inge Vervotte en de Nederlandse socioloog Paul Schnabel wisselen van gedachten over verleden, heden én toekomst van het maatschappelijke middenveld. Beiden tonen zich hoopvol: “Natuurlijk bestaat de samenleving.”

Verder veel aandacht voor literatuur, met oeuvrestukken over Elvis Peeters en Guus Kuijer, en een citybook van AKO-laureaat Peter Terrin over Turnhout, gepubliceerd in samenwerking met deBuren. Schrijver Atte Jongstra doet uit de doeken waarom hij een bâtafysicus is; Jozef Janssens belicht de studie van de Nederlandse taal en cultuur in de Middeleeuwen en René van Stipriaan onderzoekt de natievorming in het Verenigd Koninkrijk (1815-1830), en daarna.

Nog meer literatuur in de uitgebreide recensierubriek, met 24 besprekingen, onder meer van: Wereld in woorden (Frits van Oostrom); Maya Maya (Ivo Michiels), Finse meisjes (Kira Wuck), Veronderstellingen (Annelies Verbeke) en Wij en ik (Saskia de Coster).

Er is ook de nodige ruimte voor de kunsten in al hun vormen. Op de kaft, sinds dit jaar vernieuwd, prijkt een schilderij van Cornelis van Haarlem, die een voorkeur had voor “anatomische hoogstandjes en gruwelijke details”. Recenter is het werk van Krijn de Koning, “doolhof, kijkdoos, stiltecentrum, podium en decor tegelijk”.

Kortere stukken zijn er over modernisme, kunstenaars Kris Martin en Rinke Nijburg, fotograaf Harry Gruyaert, het moderne variété van Ashton Brothers en de autotekeningen van Ever Meulen. Ook is er een overzicht van de grote beloften in de Nederlandse film en een portret van theatermaker Lucas De Man.

In de rubriek Taal & Cultuur gaat het tot slot over de voorbije tien jaargangen van poëzietijdschrift Het Liegend Konijn.

Cover titel

Ons Erfdeel
Uitgegeven door:
Ons Erfdeel vzw.
verschijnt vier keer per jaar

Prijs los nummer: € 17,00 (België) / € 18,00 (Nederland) / € 20 (andere landen)
Abonnementen:

€ 65,00 (België) € 67,00 (Nederland) € 77,00 (andere landen).

Je kunt via deze pagina online een abonnement nemen. En hier kun je een gratis proefnummer aanvragen.


Ga naar website

Abonneer / bestel

Kies een nummer of jaarabonnement:

 

Vul uw persoonsgegevens in:

 

 

Literaire tijdschriften zijn ook te koop bij de betere boekhandel.

Archief nummers