Cover titel
NR 4, 2012

Ons Erfdeel

Vlaams-Nederlands cultureel tijdschrift

De inhoudstafel van Ons Erfdeel 4/2012 vind je hier.

Het nieuwe nummer opent met een artikel van Derek Blyth, een Britse journalist die in Brussel woont. Hij onderzoekt hoe zijn collega-correspondenten vanuit Brussel rapporteren over de EU en over België. Anne Seghers gaat in haar artikel over krimp na hoe Nederland, dat gewend was geraakt aan groei, omgaat met regionaal dalende bevolkingscijfers. En Tomas Vanheste houdt de maatschappijkritiek van psychoanalyticus Paul Verhaeghe tegen het licht. 


Nog vooraan: literaire essays. Jeroen Vullings bespreekt het werk van Mensje van Keulen. Elsbeth Etty verdiept zich in het oeuvre van P.F. Thomése. 

Twee onderwerpen uit de stripsfeer in Ons Erfdeel 4/2012: Gert Meesters toont ons de frisse kijk op strips van Judith Vanistendael (bekend van de graphic novels De maagd en de neger en Toen David zijn stem verloor). Gert Jan Pos volgt dan weer Joost Swarte in zijn nimmer aflatende zoektocht naar de ideale lijn. 

Extra veel poëzie ook in dit nummer, met “Het oog van de dichter” de rubriek waarin Anton Korteweg op schilderijen gebaseerde gedichten bespreekt. En natuurlijk is er ook de jaarlijkse “Keuze van Jozef Deleu”, waarin de acht beste gedichten van het voorbije jaar worden gepresenteerd. 

De Boeken-rubriek bevat 26 recensies. Worden onder meer besproken: de verzamelde poëzie van de onlangs overleden Bernlef en de recentelijk met de AKO Literatuurprijs bekroonde roman Post mortem van Peter Terrin. 

De afbeelding op de cover is Lemonade Igloo van Scarlett Hooft Graafland. Haar foto’s komen aan bod in de sectie Kunsten, die ook focust op het Oerol-festival, het vernieuwde In Flanders Fields Museum en de Nederlandse jeugdfilm Kauwboy

Op de laatste pagina’s van Ons Erfdeel staat de sectie Taal & Cultuur. Hoofdredacteur Luc Devoldere neemt het op voor het met sluiting bedreigde Institut Néerlandais in Parijs en redactiesecretaris Pieter Coupé brengt verslag uit van het achttiende Colloquium Neerlandicum, de bijeenkomst voor internationale neerlandici die afgelopen zomer plaatsvond. En in de vaste rubriek “Het buitenland & Wij” bericht Ons Erfdeel over de Nederlandstalige cultuur in het buitenland.

Cover titel

Ons Erfdeel
Uitgegeven door:
Ons Erfdeel vzw.
verschijnt vier keer per jaar

Prijs los nummer: € 17,00 (België) / € 18,00 (Nederland) / € 20 (andere landen)
Abonnementen:

€ 65,00 (België) € 67,00 (Nederland) € 77,00 (andere landen).

Je kunt via deze pagina online een abonnement nemen. En hier kun je een gratis proefnummer aanvragen.


Ga naar website

Abonneer / bestel

Kies een nummer of jaarabonnement:

 

Vul uw persoonsgegevens in:

 

 

Literaire tijdschriften zijn ook te koop bij de betere boekhandel.

Archief nummers