Cover titel
nr 3, 2012

Ons Erfdeel

Vlaams-Nederlands cultureel tijdschrift

De blikvanger van dit nummer is het interview met Luuk van Middelaar en Thierry Baudet over Europa, afgenomen door Hendrik Vos, professor politieke wetenschappen aan de Universiteit Gent.

Historicus en politiek filosoof Van Middelaar werkt als speechschrijver op het kabinet van Europees president Herman Van Rompuy. Met De passage naar Europa schreef hij een veelgeprezen politieke geschiedenis van de Europese Unie.

 

Baudet is jurist en historicus en geeft regelmatig commentaar op de actualiteit in de Nederlandse media, onder meer met zijn column in NRC Handelsblad. Daarin laat hij zich kritisch uit over de EU: “Het werkt niet. En het zal nooit werken.”

Het leverde een boeiend, bij momenten erg pittig debat op over de fundamenten, ja zelfs de wenselijkheid van de EU.

Onderwijs en marktwerking
Via deze link kun je één artikel online lezen: “Geef de leraren hun vak terug”. Onder deze titel maakt emeritus professor filosofie Herman De Dijn zich zorgen over de toenemende invloed van het marktdenken in het onderwijs.

Daarnaast zijn er nog uitgebreide artikelen over de poëzie van Wim Brands, de romans van Yves Petry, vreemdetalenonderwijs en tweetalig onderwijs in de Lage Landen, kunstenares Danielle Kwaaitaal (van wie een werk op de kaft prijkt) en de schilderijen van Jean Brusselmans.

Kunsten
In de rubriek Kunsten lees je over Guido Belcanto, de Nederlandse theatergroep De Warme Winkel, de pionier van de abstracte kunst Victor Servranckx, theatermaakster Laura van Dolron en kunstenaressen Carlijn Mens en Barbara Visser.

Boeken
Zoals gewoonlijk bevat het nummer ook weer heel wat boekrecensies, 23 in totaal. Worden onder meer besproken: romans van Gerard Koolschijn, Stephan Enter, Atte Jongstra, Christophe Van Gerrewey, Jeroen van Rooij, Miquel Bulnes, Philip Huff en Ted van Lieshout. Poëzie van Jozef Deleu, Jan Elburg, Menno Wigman, Marijke Hanegraaf en Remco Campert. Voorts boeken over Charles de Gaulle, boekdrukkunst en typografie, cultuurbeleid in Nederland en Vlaanderen.

Taal & Cultuur

Tot slot is er een terugblik op Achter de Verhalen, het congres voor moderne letterkunde dat in april 2012 plaatsvond in Utrecht.

Cover titel

Ons Erfdeel
Uitgegeven door:
Ons Erfdeel vzw.
verschijnt vier keer per jaar

Prijs los nummer: € 17,00 (België) / € 18,00 (Nederland) / € 20 (andere landen)
Abonnementen:

€ 65,00 (België) € 67,00 (Nederland) € 77,00 (andere landen).

Je kunt via deze pagina online een abonnement nemen. En hier kun je een gratis proefnummer aanvragen.


Ga naar website

Abonneer / bestel

Kies een nummer of jaarabonnement:

 

Vul uw persoonsgegevens in:

 

 

Literaire tijdschriften zijn ook te koop bij de betere boekhandel.

Archief nummers