Cover titel
nr. 1, februari 2012

Ons Erfdeel

Vlaams-Nederlands cultureel tijdschrift

“Grenzen aan milieubeleid” is het artikel waarmee het tijdschrift opent. Veertig jaar na de ophefmakende publicatie Grenzen aan de groei gaat Pieter Leroy na welke vorderingen sindsdien zijn gemaakt in verband met het milieuvraagstuk. Hij evalueert veertig jaar milieubeleid in de Lage Landen, met doorkijkjes naar mondiale en Europese ontwikkelingen. 

Zoals altijd geven we één artikel van het nieuwe nummer online vrij. Deze keer is dat de keynote speech over marktwerking in het hoger onderwijs die Geert Buelens hield bij een debat over dat thema, eind 2011 in de Brakke Grond. Zijn tekst kun je integraal lezen via deze link. Van dat debat staat ook nog een verslag in Ons Erfdeel 2012/1.

Twee artikelen onderzoeken de omgang met de publieke ruimte in Nederland. Marieke van Rooy schetst de opbouw en de afbraak van de Bijlmermeer, een radicaal woningbouwproject in de Nederlandse (architectuur)geschiedenis. Bram Esser ziet dan weer nieuwe vormen van stedelijkheid ontstaan, en wel op plekken langs de snelwegen die ooit “restruimtes” werden genoemd.

Aandacht voor literatuur is er in de vorm van artikelen over het werk van Hella S. Haasse (door Arnold Heumakers) en Saskia de Coster (door Elsbeth Etty). Ook is er de reeks “Het Oog van de Dichter”, waarin Anton Korteweg op schilderijen gebaseerde gedichten bespreekt. Deze keer belicht hij verzen van J. Eijkelboom. 
En natuurlijk zijn er weer heel wat recensies van romans, dichtbundels en verzamelde essays, onder meer van Stefan Brijs, Daniël Rovers, Erwin Mortier, Anil Ramdas, Jan Van Loy, Joep Leerssen, F.B. Hotz, Willem Jan Otten, Stefan Hertmans en Paul Demets. 

Zoals altijd is er ook veel ruimte voor de kunsten, in al hun verschijningsvormen: moderne kunst komt aan bod in het artikel over Gert Robijns en in een analyse van de Nederlandse tekenkunst. 

Daarnaast artikelen over beeldhouwkunst (Berend Bodenkamp), dans (Sidi Larbi Cherkaoui), videokunst (Jeroen Eisinga en Saskia Olde Wolbers), muziek- en jeugdtheater (Braakland/ZheBilding en De Toneelmakerij), design (Studio Job) en strips (Steve Michiels).

Cover titel

Ons Erfdeel
Uitgegeven door:
Ons Erfdeel vzw.
verschijnt vier keer per jaar

Prijs los nummer: € 17,00 (België) / € 18,00 (Nederland) / € 20 (andere landen)
Abonnementen:

€ 65,00 (België) € 67,00 (Nederland) € 77,00 (andere landen).

Je kunt via deze pagina online een abonnement nemen. En hier kun je een gratis proefnummer aanvragen.


Ga naar website

Abonneer / bestel

Kies een nummer of jaarabonnement:

 

Vul uw persoonsgegevens in:

 

 

Literaire tijdschriften zijn ook te koop bij de betere boekhandel.

Archief nummers