Cover titel
nr. 4, november 2011

Ons Erfdeel

Vlaams-Nederlands cultureel tijdschrift

Ons Erfdeel 2011/4 is uit. De inhoud van dit nieuwe nummer vind je hier.

Bijzonder aan deze editie van Ons Erfdeel is het artikel over populisme in de Lage Landen. Wat is nu eigenlijk populisme en wie zijn dan de populisten? Ons Erfdeel heeft twee politieke wetenschappers samengebracht, de Nederlandse Sarah de Lange en de Vlaming Kris Deschouwer, voor een interview over dit vaak gehanteerde maar zelden helder omschreven begrip.

Een andere blikvanger is het essay over Maurice Maeterlinck, de in het Frans schrijvende Gentenaar die honderd jaar geleden de Nobelprijs voor de Literatuur won. Ons Erfdeel-hoofdredacteur Luc Devoldere is opnieuw in zijn oeuvre gedoken, met deze vragen: wat is vandaag nog fris en beklijvend? En wie was deze “saaie, eenzelvige, eigenzinnige en onafhankelijke man”? Zijn bevindingen kun je lezen via deze link. De online versie is nog uitgebreider dan de tekst in het tijdschrift.

Daarnaast bevat Ons Erfdeel de gebruikelijke mix van artikelen over maatschappij, kunsten en cultuur. Onder meer over Europa en de literatuur, over het oeuvre van H.J.A. Hofland, over geheugenprofessor Douwe Draaisma en over filmmaakster Urszula Antoniak (Nothing Personal en Code Blue) en over de toekomst van de neerlandistiek. Er is ook veel poëzie, met de jaarlijkse bloemlezing van Jozef Deleu en met de reeks Het Oog van de Dichter van Anton Korteweg.

De rubriek Kunsten bevat artikelen over striptekenaar Peter Pontiac, regisseur Gust Van den Berghe (En waar de sterre bleef stille staan en Blue Bird) en de overzichtstentoonstelling van Abraham Bloemaert in het Centraal Museum Utrecht.

In Boeken vind je recensies van romans van Jeroen Brouwers (Bittere bloemen), A.F.Th. van der Heijden (Tonio), Johan de Boose (Bloedgetuigen), Herman Franke (Voorbij ik en waargebeurd) en Marcel Möring (Louteringsberg). Ook de biografieën van Willem Elsschot, Vasalis, Nicolaas Rockox, Helene Kröller-Müller en Frits Lugt worden besproken. Komen eveneens aan bod: recente bundels van Leonard Nolens, Peter Verhelst en Lies van Gasse, en het verzameld werk van Hans Faverey. Ook recensies van Hugo Claus (De wolken) en drie Vlaamse romandebuten (Ann De Craemer, Jan Vantoortelboom en Raf Goossens).

Tot slot lees je in de rubriek Taal & Cultuur over de Brakke Grond en de Stichting Nederlands Onderwijs in het Buitenland.

 

Cover titel

Ons Erfdeel
Uitgegeven door:
Ons Erfdeel vzw.
verschijnt vier keer per jaar

Prijs los nummer: € 17,00 (België) / € 18,00 (Nederland) / € 20 (andere landen)
Abonnementen:

€ 65,00 (België) € 67,00 (Nederland) € 77,00 (andere landen).

Je kunt via deze pagina online een abonnement nemen. En hier kun je een gratis proefnummer aanvragen.


Ga naar website

Abonneer / bestel

Kies een nummer of jaarabonnement:

 

Vul uw persoonsgegevens in:

 

 

Literaire tijdschriften zijn ook te koop bij de betere boekhandel.

Archief nummers