Cover titel
Nummer 01, jrg. 1

Terras

Nieuw uitzicht op Nederlandse en vertaalde literatuur

Het tweede nummer van het tijdschrift Terras is gewijd aan gereedschap.  In de breedste zin van het woord en zo gevarieerd mogelijk met vooral ook veel aandacht voor vertaalde literatuur. Vertaler Maarten Elzinga kreeg carte blanche en koos gedichten over gereedschap, uiteenlopend van “De Tovenaarsleerling van Goethe tot aan de Australische dichter Philip Hodgins die nauwgezet de medische apparatuur beschreef waarmee hij werd behandeld, inderdaad ook gereedschap. Terras bevat verder onder meer poëzie van de Amerikaanse dichter / timmerman Mark Turpin, van Seamus Heaney en de jonggestorven Franse dichter Christophe Tarkos. 

             De Franstalige literatuur speelt sowieso een belangrijke rol in deze aflevering, met bijvoorbeeld vertaald proza van Pierre Bergounioux en Jean- Loup Trassard, beide auteurs die liefdevol  en secuur schrijven over het Franse plattelandsleven waar het vakmanschap en de menselijke maat goeddeels verdrongen zijn door machines en schaalvergroting. Beide auteurs zijn vertaald door Rokus Hofstede die ook een inleiding schreef op hun werk.  Daarnaast zijn prozateksten opgenomen van Eugène Savitzkaya en Lucien Suel.

            Natuurlijk bevat de nieuwe Terras niet louter vertalingen. Dirk van Weelden en Han van der Vegt schreven elk een essay naar aanleiding van het thema en van Hélène Gelèns en H.H. Ter Balkt zijn nieuwe gedichten opgenomen.

            Hoewel ‘gereedschap’ de ruggengraat van dit nummer vormt, is niet elke tekst aan dat thema verbonden. De redactie wijst met trots op de poëzie van debutant Guido Favié en op de magnifieke verhalen van Raymond Carver, Miroslav Penkov en Zsusa Forgasz. Met evenveel trots vraagt de redactie uw aandacht voor een aantal intrigerende foto’s en een  - dat zeggen we met een gerust hat zelf – prachtig omslag.

     Terras 01 kost 15 euro is vanaf nu te bestellen via www.terrasterras.nl of www.perdu.nl  Vanaf eind december zal Terras ook via een aantal boekhandels te verkrijgen zijn.

Cover titel

Terras
Uitgegeven door:
Uitgeverij Perdu
verschijnt 3 x per jaar

Prijs los nummer: 15,-
Abonnementen:

€ 30,-


Ga naar website

Abonneer / bestel

Kies een nummer of jaarabonnement:

 

Vul uw persoonsgegevens in:

 

 

Literaire tijdschriften zijn ook te koop bij de betere boekhandel.

Archief nummers