Cover titel
# 12

Kluger Hans

Tijdschrift met literatuur als inzet

Centraal in Kluger Hans 12 staat het modelechtpaar Henk en Ingrid, het door politicus Geert Wilders gecreëerde romanduo dat zijn ideeën moet verbeelden. Jammer genoeg mist het hem aan inlevingsvermogen om deze personages echt tot leven te brengen.

Voor die inleving zorgen de auteurs in het nieuwe nummer van KlugerHans. De Franse dichter CharlesPennequin opent meteen sterk de debatten met een lang prozagedicht over de onbeduidende mensen. Dichteres, theatermaakster en columniste Marjolijnvan Heemstra doet op droogkomische wijze verslag van een ontmoeting met Henk en Ingrid, zoals ze momenteel ook doet in haar succesvolle NRC-columnreeks welkom / onwelkom. Schrijfster Ruth Lasters laat Henk een brief schrijven aan Ingrid, die op vakantie is, terwijl dichteres en toneelschrijfster Anne Vegter Henk laat vertellen hoe hij zichzelf leerde kennen tijdens zijn job in de V&D.

De trapleuning hangt los, weet je, Ingrid, zo los
dat het levensgevaarlijk wordt en de treden hebben al hun verf verloren
en geven steeds langere splinters af. (Ruth Lasters)

Verder benadert de Iraakse schrijver Rodaan Al Galidi Henk en Ingrid als een sprookje en betoogt TheoPloeg hoe Nederland zonder Henk en Ingrid hopeloos verloren zou zijn.

Kluger Hans presenteert verder nieuw dichttalent met het vijfluik ‘De vijf tabletten’ van Maarten van der Graaff. Hij publiceerde eerder op Revisor.nl, in nY en in de Brakke Hond. ‘De vijf tabletten’ begint bij een man, op weg om een urn te kopen die goed bij zijn woonomgeving past. Dagen en mijlen rijgen zich aaneen. Waar brengt de reis hem?

In de afdeling ‘Richting EU’ geeft het tijdschrift telkens aandacht aan literatuur uit het land dat de Europese Unie voorzit. In dit nummer vertegenwoordigt het multitalent Slawomir Shuty zijn land Polen. Zijn alledaagse mensen wonen in eenzelfde woonblok. De korte verhalen van het gezin Boryczko, mevrouw Gadkowa, Tadek en Marzena bewijzen dat Henk en Ingrid geen typisch Nederlands fenomeen zijn.

Cover titel

Kluger Hans
Uitgegeven door:
redactie Kluger Hans
verschijnt vier keer per jaar

Prijs los nummer: (excl. port) : 7 (B)
Abonnementen:

(4 nrs.) : € 25 (B) - € 29 (NL) - € 35 (andere landen)


Ga naar website

Abonneer / bestel

Kies een nummer of jaarabonnement:

 

Vul uw persoonsgegevens in:

 

 

Literaire tijdschriften zijn ook te koop bij de betere boekhandel.

Archief nummers