Cover titel
5

Kluger Hans

Tijdschrift met literatuur als inzet

Spam geeft, als een van de belangrijkste fenomenen van het begin van de eenentwintigste eeuw, een gezicht aan datgene wat we niet willen ontvangen, wat we willen negeren en buiten houden. De achtergrondruis die zich op de voorgrond wil dringen, vraagt om gemanaged te worden op alledaags niveau. Tegelijk blijven we met de vraag zitten of we niet per ongeluk informatie weggooien die we niet hadden willen missen.

Kluger Hans 5 toont hoe literatuur kan bijspringen om de achtergrondruis te managen, niet door snel op het trashicoon te klikken, maar door er betekenis uit te recycleren. Het letterlijk citeren van spam is daar één, meer tekstuele methode in, die we bij Pieterjan Ginckels en Mark van der Schaaf vinden. Maar spam is meer dan ongewilde tekst. Spam confronteert ons met onze morele en esthetische keuzes en straalt roekeloosheid en oeverloosheid uit. Dat doet de poëzie van Rodrigo Toscano, maar ook het proza van de Franstalige Belg Eugène Savitzkaya. Tot slot is er de mimicry van niet-literaire genres als methode die spam ook toepast om door filters door te dringen. Eelke van Es heeft een gedicht in de vorm van een zoekertje en dit nummer bevat verschillende brieven: van An Verstraete bijvoorbeeld, of van ene Kseniya uit Rusland vol citaten uit het werk van Lodeizen.

In de rubriek ‘Richting EU’ bieden we poëzie uit Spanje aan. Ook al staat de Catalaanse dichter Eduard Escoffet erop nooit een bundel te publiceren, hier en daar circuleert toch iets van zijn fascinerende werk dat we hier in vertaalde vorm aanbieden.

Uiteindelijk, in een ideale wereld, zijn alle elementen, sferen en dynamieken van spam herinzetbaar in een nieuwe tekst. Het wordt tijd dat ook voor de taal het cradle-to-cradleprincipe wordt toegepast.

Cover titel

Kluger Hans
Uitgegeven door:
redactie Kluger Hans
verschijnt vier keer per jaar

Prijs los nummer: (excl. port) : 7 (B)
Abonnementen:

(4 nrs.) : € 25 (B) - € 29 (NL) - € 35 (andere landen)


Ga naar website

Abonneer / bestel

Kies een nummer of jaarabonnement:

 

Vul uw persoonsgegevens in:

 

 

Literaire tijdschriften zijn ook te koop bij de betere boekhandel.

Archief nummers