Cover titel
# 16

nY

nY - tijdschrift voor literatuur, kritiek en amusement - is het langverwachte vervolg op yang en freespace Nieuwzuid

Dit nummer opent met een grootstadessay van China Miéville over Londen, een stad die ook een rol speelt in een gedreven essay over Amy Winehouse door Lucas Hüsgen. Ook de stappen van de jonge Rimbaud speuren we na, in een tekst van Erwin Jans over de aanwezigheid van de Parijse Commune in het werk van deze revolutionair in poëzie. Daarnaast brengen we opnieuw zes ‘Memoranda’ uit Rob Halperns Music for Porn.

De tweede focus van dit nummer is de vraag: hoe heroïsch presenteert het hedendaagse subject zichzelf in zijn literaire schepping? In zijn peiling van drie recente ego-romans (David Nolens, Hanna Bervoets en Maan Leo) bekijkt Hans Demeyer hoe het postmoderne subject zijn waarheden poogt te legitimeren en vraagt hij zich af welke rol de anderen daarbij spelen. In ‘Generator’, het prozadebuut van Koen Sels, tracht het hoofdpersonage een verhaal te maken van het cafégebabbel dat hij rondom zich hoort. En in haar vierde, laatste en verrassende bijdrage vult de Gast van 2012 het domein essay op met fictionele elementen: ze laat haar hoofdpersonage Maartje Smits de aloude topos van de onuitspreekbaarheid verversen door deze toe te passen op Facebook: ‘Ik wil iets delen, maar het past niet in een update.’ Voor Christophe van Gerrewey gaat aan de hand van Ian McEwan, David Foster Wallace en zijn eigen debuut Op de hoogte in op het onzekere pact dat schrijvers en lezers met elk boek opnieuw moeten sluiten. Wat betreft publicatiegedrag doet Martijn Knol in zijn essay een voorstel: de schrijver moet zichzelf zo ver mogelijk houden van eender welke beïnvloeding van het nog altijd oprukkende literaire marktdenken. Om zijn utopische inzet te testen, volgt hierop meteen Jeroen Dera’s recensie van Dooier op drift van Charlotte Mutsaers.

Sterk op zichzelf staat een lijvig kort verhaal van Charles Olson uit 1948. In ‘Het postkantoor’ wil de schrijver zich zijn vader herinneren, wil hij ons vertellen wat de postbode het leven heeft gekost.

Dit buikige nummer, EGO RAGNAR PLUTO, is vernoemd naar de harige held van het stadse oorlogsepos van Peter Wächtler, een Duitse kunstenaar die in Brussel woont. Zijn expressieve tekeningen lokken een al even expressief verhaal uit over een zekere Peter die geconfronteerd wordt met de nieuwe liefde van zijn ex. Deze Ragnar Pluto lijkt op het eerste gezicht een onbehouwen bruut, maar laat zich langzamerhand kennen als een krachtmens, een seksgod en een intellectueel in één. Misschien is Ragnar Pluto zelfs de enige die de wereld nog kan redden van de ferm om zich heen grijpende culturele lafheid en zelfgenoegzame onverschilligheid.

Cover titel

nY
Uitgegeven door:
vzw Yang
verschijnt 4 keer per jaar

Prijs los nummer: 7,00
Abonnementen:

€ 20,00 (België)
€ 25,00 (buitenland)


Ga naar website

Abonneer / bestel

Kies een nummer of jaarabonnement:

 

Vul uw persoonsgegevens in:

 

 

Literaire tijdschriften zijn ook te koop bij de betere boekhandel.

Archief nummers