Cover titel
# 14

nY

nY - tijdschrift voor literatuur, kritiek en amusement - is het langverwachte vervolg op yang en freespace Nieuwzuid

Vaak wordt de Grote Oorlog gezien als het eind van het heroïsche beeld van oorlog: hij toonde de mens als vervangingsproduct, als doodbaar vlees. Nu deze conflictvorm zijn eeuw gaat halen, bereidt de toeristische branche zich voor op de grootschalige viering. Het lijkt een krankzinnige spiegeling van het enthousiasme waarmee de Eerste Wereldoorlog werd ingegaan. Heerste er eertijds een verlangen naar het grootse en allesbeslissende van de gewapende strijd, nu lijken we te maken te hebben met een extreem uitgevlakte vorm van nostalgie, met vleugjes quasi-verplichte ontreddering.

Maar hoe zit het met de energie die de heroïek destijds had? Is die echt weg, via de route van de technologische massaslachtingen opgegaan in brochures voor dagjesmensen? Heeft, ondanks alle gruwelen, het heroïsche nog een potentieel? Bestaat er zoiets als een oorlogspoëtica?

Vanuit deze vragen verzamelde nY een aantal teksten die de oorlogen van de afgelopen eeuw doorlopen en variaties laten zien op het beeld van de soldaat en de heroïek. In dit nummer bezien we de oorlog en de soldaat vanuit het romantisch sublieme en de natuur, met een feministische en queer blik, in de relatie tot het epos, de filosofie en de politiek. We doen dat aan de hand van werk van Herman Gorter, Alice Notley, Leslie Scalapino, Jasmina Tešanović, Alain Badiou, Ton van 't Hof en Steven Spielberg.

Daarnaast presenteren we visueel werk van Kenneth Andrew Mroczek en poëzie van Geert Buelens. Onze Gast Maartje Smits diept de poëtica van hyperlinks uit, en Hans Demeyer buigt zich over de essaybundel Het geluk van de kunst van Marc Reugebrink. Matthijs de Ridder, ten slotte, vertaalt Storm P uit het Deens met behulp van Google Translate. Als dat maar goed afloopt!

Cover titel

nY
Uitgegeven door:
vzw Yang
verschijnt 4 keer per jaar

Prijs los nummer: 7,00
Abonnementen:

€ 20,00 (België)
€ 25,00 (buitenland)


Ga naar website

Abonneer / bestel

Kies een nummer of jaarabonnement:

 

Vul uw persoonsgegevens in:

 

 

Literaire tijdschriften zijn ook te koop bij de betere boekhandel.

Archief nummers