Cover titel
# 9

nY

nY - tijdschrift voor literatuur, kritiek en amusement - is het langverwachte vervolg op yang en freespace Nieuwzuid

‘Meer lezen is altijd goed, maar geen oplossing.’ Aldus Franco Moretti in zijn opzwepende onderzoeksessay over wereldliteratuur. Geen oplossing waarvoor? In zijn geval voor het komen tot overzicht over, uitzicht op, inzicht in wereldliteratuur.
In De kwestie valt een batterij dichters Moretti’s ambitie bij om verder te kijken dan nationale taalgrenzen. Samuel Vriezen (NL) treedt met een vliegende start toe tot het CC en sluist dichters binnen die, zoals hij het in zijn inleiding munt, ‘Overtaligheid’ beoefenen. Van Ulf Stolterfoht (DE), Rodrigo Toscano (US), Erín Moure (CA) en Paal Bjelke Andersen (NO) brengen we meertalig werk, telkens met een korte inleiding. Anne Tardos (FR, HU, AT, US), Arjen Duinker, Ton van ’t Hof en Maartje Smits (3 X NL) geven eigen toelichtingen bij de integratie van vreemde talen in hun poëzie, of moeten we zeggen: de emigratie van hun poëzie uit de thuistaal. En Ondertussen zet Jan H. Mysjkin zijn fabuleuze reis om de wereld in gedichten onverstoorbaar voort.
In Untagged zet Victor Gijsbers zijn zaklamp op het fenomeen interactieve fictie – de mogelijkheden van het genre beginnen contour te krijgen. Matthijs de Ridder verhaalt de verbluffende geschiedenis van James Reese Europe, de Amerikaanse muzikant-soldaat die zijn groove tot in de groeven van, jawel: Europa bracht. Jo Bogaerts reflecteert over denkwerk op het witte doek en het fenomeen filosofenfilm.
Plaatst een van de dichters uit De kwestie al vragen bij de hiërachiserende algoritmes van Google, in De zift decodeert Jan-Willem Anker de tale Facebooks. Naar aanleiding van de nieuwe film van David Fincher brengt hij de amicaal-commerciële meltingpot van het digitale smoelenboek in kaart. Bart van der Straeten peilt de positieve consequenties die emigratie heeft op het werk van Jan Lauwereyns. Deze productieve Belg richt nu zijn dichtersblik vanuit Japan op de wereld, wat resulteert in veeltalig, meerstemmig werk dat radicaal van de wereld is.
De beelden in nY #9 zijn van de Duitse kunstenares Alexandra Leykauf.

Cover titel

nY
Uitgegeven door:
vzw Yang
verschijnt 4 keer per jaar

Prijs los nummer: 7,00
Abonnementen:

€ 20,00 (België)
€ 25,00 (buitenland)


Ga naar website

Abonneer / bestel

Kies een nummer of jaarabonnement:

 

Vul uw persoonsgegevens in:

 

 

Literaire tijdschriften zijn ook te koop bij de betere boekhandel.

Archief nummers