Cover titel
# 5

nY

nY - tijdschrift voor literatuur, kritiek en amusement - is het langverwachte vervolg op yang en freespace Nieuwzuid

nY zet zijn tweede jaargang in met een stevige Kwestie waarin radicale poëtica’s onder de loep worden genomen – niet iedereen stelt zich immers tevreden met het breien van haiku’s over god weet wat. Jazz wordt een politiek wapen, gangsta rap beïnvloedt moslimterroristen, anonieme anarchisten verklaren de oorlog aan de Staat en de romans van Dave Eggers lijken almaar echter te worden. Met bijdragen van Geert Buelens, Joost de Bloois, Matthijs de Ridder en Jeroen van Rooij, en met daarnaast een vertaling van het poëtisch-subversieve manifest ‘Hoe te doen?’ uit Tiqqun #2.

De omzet – onze vaste rubriek voor het literair vertalen als creatieve daad – presenteert in première een fragment uit La cognizione del dolore. Deze roman van Carlo Emilio Gadda, haast een halve eeuw oud, wordt nu (eindelijk!) vertaald door maestro Frans Denissen. En dankzij Iannis Goerlandt kunnen we lezen hoe het enfant terrible Arno Schmidt zijn krijgsgevangenschap in Vilvoorde tot een ‘Anti-Goethe’-pamflet wilde stileren.

Ook in Untagged hebben we in deze editie een speciale gast: Wolfram Lotz. Vanwege een uitwisseling met het Duitse magazine EDIT – zij vertaalden eerder al werk van C.C. Krijgelmans uit nY #2 – publiceren we Lotz’ proza-essay over de paradoxale kant van kanker: tumorcellen hebben het eeuwige leven, en toch brengen zij de dood. De vertaling is van Erik de Smedt.

Voor De zift bezocht criticus Pieter T’Jonck A Game of You, het nieuwste stuk van het Gentse theatercollectief Ontroerend Goed, waarin de avatar uit de virtuele wereld van de game gehaald en tot leven gewekt wordt. Erwin Jans maakt naar aanleiding van het toneelstuk Julius Caesar van Peter Verhelst duidelijk hoe de retoriek van heersers niet zelden gepaard gaat met de dierlijke drang tot verslinden. Hans Groenewegen ten slotte exploreert de leemtes in het oeuvre van dichteres Kreek Daey Ouwens.

De beelden in nY #5 zijn van Toni van Tiel.

En tussen de bedrijven door: poëzie! Na drie ‘Afdwalingen, vermengingen, motetten’ van Xavier Roelens hekelt Jan-Willem Anker de kontlikkende Claudianus.

Cover titel

nY
Uitgegeven door:
vzw Yang
verschijnt 4 keer per jaar

Prijs los nummer: 7,00
Abonnementen:

€ 20,00 (België)
€ 25,00 (buitenland)


Ga naar website

Abonneer / bestel

Kies een nummer of jaarabonnement:

 

Vul uw persoonsgegevens in:

 

 

Literaire tijdschriften zijn ook te koop bij de betere boekhandel.

Archief nummers