Cover titel
2010 #5

DW B

Creatief laboratorium voor literatuur en andere kunsten

In 2006, 2008, 2009 en 2010 selecteerde Inge Henneman, curator in het Antwerpse FotoMuseum en curator in residence van DW B, in totaal 18 jonge fotografen uit, of werkzaam in, België voor een katern in het tijdschrift. Orgelpunt van die focus op de fotografie is het decembernummer Finisterre, waarin nieuw werk van dat aanstormende talent wordt gecombineerd met werk van Maarten vanden Abeele, Vincen Beeckman, Nick Hannes, Debby Huysmans, Ives Maes en Wim Wauman. Inge Henneman schreef een forse inleiding die de kijker/lezer door de beeldengalerie begeleidt langs zes verschillende routes.

De verwelkoming van de digitale fotografie betekent ook het afscheid van de analoge fotografie. Dat wordt verzorgd door de Hongaarse auteur en fotograaf Péter Nádas, gekend van zijn imposante roman Het boek der herinneringen (1993) en de novelle De prachtige geschiedenis van de fotografie (1999). In zijn speciaal voor Finisterre geschreven essay ‘Oplichtende details. Een bejaarde fotograaf zegt vaarwel aan de analoge fotografie’ reflecteert Nádas over het belang van het licht in de fotografie, eerder dan de keuze van object en thema, en over de teloorgang van het individu door de opkomst van de digitale fotografie. Het is boeiend om na te gaan hoe Inge Henneman en Péter Nádas van mening verschillen. Het gaat om een confrontatie met als opposities: analoog/digitaal; zuiver/onzuiver; echt/net echt; uniciteit/montage; registreren/uitvinden; af/onaf; statisch/dynamisch; autonoom/contextueel. Wat blijft is de betovering van de mens door de mens.

In deze DW B vindt u ook de vijfde en laatste aflevering van Patrick Bassants reeks Voorstrijk, zuiging & hechting; nieuw werk van jonge talenten Ellen Deckwitz en Dirk Derom; de neuzen van Bart Vervaeck, Gaston Franssen en Laurens Ham in de Boeken van respectievelijk Atte Jongstra, Lucas Hüsgen en Erik Lindner; de periodieke pen van Sven Vitse; en de Feuilles volantes van de uitgever met een veranderend statuut.

Cover titel

DW B
Uitgegeven door:
MER. Paper Kunsthalle
verschijnt vijf keer per jaar

Prijs los nummer: 12; nummer in boekvorm: 29,50
Abonnementen:

€ 45,00 (B & NL)
€ 35,00 (studenten & CJP)
€ 58,00 (boekhandels en instellingen)

€ 100,00 (steunabonnement)

 


Ga naar website

Abonneer / bestel

Kies een nummer of jaarabonnement:

 

Vul uw persoonsgegevens in:

 

 

Literaire tijdschriften zijn ook te koop bij de betere boekhandel.

Archief nummers