Cover titel
442, februari 2012

Tirade

"Toegankelijk en vaak verrassend" - NRC Next

‘Deze roman belichaamt de knieval van de literatuur voor de meedogenloze opmars van de thriller in de publieksgunst,’ schrijft criticus Arnold Heumakers over Bonita Avenue van Peter Buwalda. Het boek wordt ‘overwoekerd door een effectbejag en een sensatiezucht die je, omdat het zo goed is gedaan, in eerste instantie meeslepen om je pas daarna verbijsterd achter te laten met de vraag wat je nu eigenlijk gelezen hebt: een literaire roman of toch gewoon een thriller?’
Dat dit blad geen last heeft van geheugenverlies en niet lijdt aan de Ziekte van Nu bewijst Willem Otterspeer met zijn stuk over W.F. Hermans en Jan Emmens, die aan één ontmoeting genoeg hadden om te weten ‘dat ze niets aan elkaar hadden.’

Verder leert Ester Naomi Perquin in Boekarest de taal van gekken en dichters verstaan: ‘Twee jongens roepen vanuit een portiek dat de kat weer verlangt naar hout.’ Carel Peeters vervolgt zijn ‘Kroniek van de roman’ met lof voor Stephan Enters roman Grip: ‘Enter slaagt er perfect in om situaties en stemmingen met fijnzinnige observaties op te roepen.’ Een essay van W.I.M. van Calcar over de vrijheid van meningsuiting. Verse verhalen van Daan Heerma van Voss (‘Vriendschap is een wond die schoon moet blijven’), Sander Kollaard en Gilles van der Loo. Verse poëzie van Hanz Mirck, Mees Hartog, Anton Korteweg en Tjarda Eskes en poëzievertalingen van Lieke Marsman. Het debuutverhaal van Isaak Babel, een stuk van Merijn de Boer over een gevecht in de sneeuw en tot slot een nooit eerder in het Nederlands vertaald verhaal van Oostenrijker en Oostenrijkbestrijder Thomas Bernhard: het winterprookje ‘Victor Halfnar’.

Cover titel

Tirade
Uitgegeven door:
Uitgeverij Van Oorschot
verschijnt 5 keer per jaar

Prijs los nummer: 12,50
Abonnementen:

Een jaarabonnement kost 50 euro, voor studenten 35 euro, voor abonnees in het buitenland 60 euro (binnen Europa) of 65 euro (buiten Europa).

Daarnaast is het mogelijk om een vriendenabonnement (100 euro per jaar) alsmede een mecenaatsabonnement (500 euro per jaar) te nemen.


Ga naar website

Abonneer / bestel

Kies een nummer of jaarabonnement:

 

Vul uw persoonsgegevens in:

 

 

Literaire tijdschriften zijn ook te koop bij de betere boekhandel.

Archief nummers