Cover titel
2, 2009

De Revisor

Alleen het beste. Bekend en talent.

'Wie z'n hele leven stil staat bij zijn dood / heeft van zijn geboorte iets niet helemaal begrepen / We hopen dat je er een suikerspin van oploopt.' Beknopter kan een levensschets nauwelijks zijn - en die suikerspin is er voor Verhagen gekomen in de vorm van de P.C. Hooftprijs, die hij deze maand eindelijk daadwerkelijk zal ontvangen. Verhagen is de laatste jaren een frequente en welkome gast geweest op de pagina's van De Revisor en deze suikerspin wilden we dan ook niet negeren. Vanaf deze plek feliciteren we hem met de meer dan verdiende onderscheiding.

Ilja Leonard Pfeijffer zal aan de hand van het sleutelgedicht 'Bidsprinkhanen', waaruit hierboven geciteerde regels afkomstig zijn, uitleggen waarom Verhagens werk belangrijk is. In een gesprek met Toef Jaeger gaat de gelauwerde dichter onder andere uitgebreid in op zijn andere, minstens zo bijzondere kant: die van journalist en televisiemaker.

In de rest van dit nummer lijkt De Revisor weer veel op een gewoon literair tijdschrift - en dat is al bijzonder genoeg. We presenteren nieuw prozawerk van Robert Menasse in een vertaling van Paul Beers en er zijn nieuwe verhalen van Basje Boer, Caroline Ligthart en Hadewijch Griffioen. Poëzie is er van antoine de kom, Johanna Geels en Myrthe Bartels. De speelse geest van de Russische schrijver Daniil Charms wordt ontrafeld in een essay van Menno Lievers.

En dan zijn er nog twee van onze vaste rubrieken: in Het Maaiveld neemt Bertram Mourits de gedichten van P. Kouwes in ogenschouw, de dichter zelf voegde speciaal voor De Revisor nog vier gedichten aan zijn oeuvre toe. Manon Uphoff geeft een impressie van haar lezing van Herman Frankes recente roman Zoek op Liefde.

In Een woord een woord laat Guido van de Wiel zien wat er gebeurt als er maar vijfentwintig letters in een alfabet gaan. En het was niet de q die George Perec besloot te verbannen.

Cover titel

De Revisor
Uitgegeven door:
De Bezige Bij / Stichting De Revisor
verschijnt tweemaal per jaar

Prijs los nummer: 16,50 (oudere nummers op aanvraag)
Abonnementen:

De Revisor verschijnt tweemaal per jaar. Abonnees krijgen twee nummers, en een toegangscode tot de gesloten gedeelten van de Revisorwebsite. Plus een welkomstgeschenk met boeken van Hugo Claus, Erik Lindner, Charlotte Mutsaers en Manon Uphoff.

Een abonnement kost € 28,- en kan op elk gewenst tijdstip ingaan en wordt automatisch verlengd, tenzij opgezegd een maand voor het aflopen ervan. Meld u aan: http://www.revisor.nl/page/lidworden

Een abonnement op de maandelijkse digitale nieuwsbrief is kosteloos. Meld u aan: http://eepurl.com/63B_n


Ga naar website

Abonneer / bestel

Kies een nummer of jaarabonnement:

 

Vul uw persoonsgegevens in:

 

 

Literaire tijdschriften zijn ook te koop bij de betere boekhandel.

Archief nummers